ساخت انواع دمپرهای صنعتی توانست راهحلی مناسب جهت کنترل جریان هواست. همچنین استفاده بهینه از هوا و تهویه محیط باشد. ایجاد یک جریان هوای مناسب در محیطهای مختلف بهخصوص محیطهای صنعتی یکی از نکات بسیار مهم محسوب میشود. از طرفی در فضاها و محیطهای صنعتی با انجام پروسههای تولیدی مختلف ممکن است که گازهای شیمیایی متفاوتی تولید و در فضا منتشر گردد. به همین دلیل استفاده از انواع دمپرهای صنعتی میتوانند یک گزینه بسیار مناسب جهت کمک به تنظیم هوای ورودی و خروجی محیط موردنظر باشد. بنابراین در ادامه با ما همراه باشید تا با ماهیت انواع دمپرهای صنعتی و همچنین کاربرد و مزایای استفاده از این دمپر ها در محیطهای مختلف آشنا شوید.
انواع دمپرهای صنعتی و کاربرد آنها
دمپر چیست؟
درابتدا قبل از آشنایی با انواع دمپر بهتر است با چیستی و ویژگیهای ساختاری این تجهیزات کاربردی آشنا شوید. شما نیز اگر در محیط کار و یا محیط خانه از دمای محیط موردنظر رنج میبرید. یا محیط موردنظر شما دارای نقاط سرد و گرم است. به این معناست که به یک دمپر نیاز دارید. چراکه این دمپرها میتوانند به راحتی جریان هوا را به داخل و خارج کنترل کنند.
حال سؤال این است که دمپر چیست و چه کاربردی دارد؟ در واقع این تجهیزات فلزی از آلومینیوم، استیل، ورقهای گالوانیزه و یا ورق آهن سیاه ساخته میشوند. دمپرها همانند دریچههایی میمانند که دارای پرههای فلزی و از قابلیت باز و بسته شدن به صورت دستی و یا اتوماتیک برخوردار هستند. همچنین سبب تنظیم جریان هوای عبوری از سمت کانالها، داکتها در مناطق مختلف خانه و یا یک ساختمان میشوند.
انواع دمپرهای صنعتی
شما با نصب یک دمپر در ورودی کانالهای یک محیط میتوانید با ارسال جریان هوای گرم و یا سرد به نقاط مختلف هوای محیط موردنظر را تنظیم و متعادل نمایید. همچنین علاوهبر هوای ورودی به داخل محیط موردنظر و یا هوای خروجی شما میتوانید جریان هوا را نیز با استفاده از پرههای تعبیهشده روی این تجهیزات فلزی تغییر دهید. از آنجا که دمپرها دارای انوع مختلفی هستند. انواع دمپرهای صنعتی نیز به ۲ دسته از نظر کنترل و از نظر کاربرد تقسیمبندی میشوند.
انواع دمپرهای صنعتی ازنظر کنترل عبارتند از:
- دمپرهای اتوماتیک، که نیازی به تنظیم دستی ندارند.
- دمپرهای دستی که شما میتوانید بسته به جریان و سمت جریان هوا به صورت دستی دریچههای آن را باز و بسته و یا تنظیم کنید.
دمپرهای دستی و یا اتوماتیک ( که به آنها دمپرهای موتوری نیز گفته میشوند). از نوع دمپرهای چهارگوش و گاهاً گرد هستند. که بسته به نوع کانال در ابتدا، انتها، پشت دریچه و یا بین کانالها میتوانند نصب و استفاده شوند. هدف از نصب این نوع از دمپرهای صنعتی کنترل میزان هوای عبوری از کانالها و یا داکتهای موردنظر است که دمپر نصب گردیدهاست.
به همین دلیل با نصب این دمپر در نقاط مختلف کانال میتوان به راحتی جریان هوایی درون و یا پشتی دریچهها را تنظیم و یا قطع و وصل نمود. در ساختار دمپرها چند پره فلزی طراحیشده است. که به وسیله اهرمهای خاص به صورت دستی و یا با استفاده از موتور الکتریکی که به آن دمپرهای اتوماتیک گفته میشود، به گردش درمیآیند. و یا باز و بسته میشوند.
در نوع دمپرهای اتوماتیک یا موتوری در پرههای آن به وسیله موتوری که در قسمت بیرونی دمپر تعبیه شدهاست . تنظیم میشود. در دمپرهای دستی نیز بسته به نحوه قرارگیری اهرمهای آنها به صورت دستی باز و بسته خواهند شد.
انواع دمپرهای صنعتی از نظر کاربرد عبارتند از:
- دمپرهای پروانهای
- دمپرهای آتش
- دمپرهای دود
- دمپرهای ترکیبی آتش و دود
- دمپرهای بادی
- دمپرهای مابین کانالی
دمپرهای پروانهای
یکی از انواع دمپرهای صنعتی دمپر پروانهای است. این دمپر همانطور که از نام آن پیداست. دارای پرههایی به شکل پروانه است .و بههمین دلیل آن را پروانهای نامیدهاند. از این نوع دمپر پروانهای عموماً در پشت دریچههای گرد استفاده میشود. چراکه دارای طراحی گرد مانندی است. طراحی این نوع دمپرهای صنعتی نیز به اینگونه است که مقدار هوا را در کانالهای رفتوبرگشت به طور کامل تنظیم میکنند.
دمپر بادی
دمپرهای بادی نیز همانند سایر دمپرهای دیگر جهت تنظیم هوا طراحی و ساخته شدهاند. تیغههای این نوع دمپر به گونهای طراحیشده است که با به جریان افتادن هوا باز میشود. و با قطع شدن جریان هوا تیغههای آن بسته خواهد شد.
این نوع دمپر از ورود هوای معکوس و همچنین اتلاف هوای مطبوع درون محیط موردنظر به طور کامل جلوگیری خواهد کرد. با قطع شدن هوا و همچنین بسته شدن تیغههای این نوع دمپر صنعتی دیگر امکان نفوذ گرد و غبار و آلودگی به داخل محیط نیز وجود نخواهد داشت. ازاینرو هیچگونه حشرات و پرندگان نیز وارد مجراهای هوایی نخواهند شد.
دمپر آتش یا ضد حریق
یکی دیگر از انواع دمپرهای صنعتی دمپر ضد حریق است. همانطور که در فضاهای صنعتی فعالیتهای متفاوتی صورت میگیرد. امکان آتشسوزی نیز وجود دارد. بههمین دلیل این دمپرها جهت کنترل آتش و افزایش ایمنی استفاده میشوند. از دمپرهای ضد حریق و یا آتش به طور معمول در سیستمهای گرمایشی، داکتها و تهویههای هوا که محل خروج و ورود هوا هستند. جهت کنترل گسترش آتش استفاده میشوند.
بدین صورت زمانیکه دمای محیط افزایش پیدا کند، دمپرهای ضد حریق بسته خواهند شد تا از ورود هوا به داخل و اوج گرفتن آتش جلوگیری شود. از طرفی با بسته شدن نیز، از خروج آتش به محیطهای دیگر جلوگیری میشود. در بالای دمپرهای ضد حریق یک اتصال حرارتی وجود دارد که با افزایش دما فعال و سبب بسته شدن پرههای دمپر خواهد شد. ناگفته نماند دمپرهای ضد حریق نیز در ۲ نوع الکتریکی یا همان موتوردار و دستی موجود هستند.
دمپر دود
دمپرهای دود نیز یکی دیگر از انواع دمپرهای صنعتی جهت کنترل و جلوگیری از پخش شدن دود در محیط ساختمان طراحی و ساخته شدهاند. این دمپرها دارای سنسورهای فعالی هستند. و در مواقع آتشسوزی و پخش شدن دود به صورت خودکار فعال خواهند شد.
با فعال شدن سنسور دود، پرههای دمپر بسته و از ورود دود به داخل ساختمان و یا بالعکس از خروج دود به قسمتهای دیگر جلوگیری خواهد کرد. این نوع دمپر دارای ۲ حالت باز و بسته است. و بسته به شرایط باز و بسته خواهد شد. همچنین این دمپرها میتوانند علاوهبر سنسورهای دود توسط حسگرهای حرارتی، اعلام حریق و یا هر روش دیگری که بتوان آن را کنترل کرد طراحی و ساخته شوند.
دمپر مابین کانالها
زمانیکه دمپرهای دیگر در ابتدا و انتهای کانالهای هوا قرار میگیرند. دمپرهای مابین کانالها نیز جهت کنترل هوای عبوری استفاده میشوند. این نوع دمپرها همانطور که از نام آنها پیداست، در مابین کانالها نصب میشوند. به همین دلیل دارای قابلیت کنترل را از راه دور هستند.
این نوع دمپرها از نوع موتوری بوده و یکی از عناصر مهم در تأسیسات به حساب میآیند. دمپرهای مابین کانالی به گونهای طراحی شدهاند. که با بسته شدن زمان تبادل گرما از اتلاف انرژی به طور کامل جلوگیری خواهند کرد. بنابراین میتوانند گزینهای مناسب و بهصرفه برای ساختمان شما باشد.
دمپر های ترکیبی آتش و دود
دمپرهای ترکیبی نیز همانطور که از نام آنها پیداست. ترکیبی از دمپرهای ضد حریق و دمپرهای دود هستند. آنها در کانالهایی نصب خواهند شد. که تقسیم کنندهها و پارتیشنهای مقاطع به عنوان موانع آتش و یا دود طراحی شدهاند. دمپرهای آتش و دود ترکیبی بنابر ۴ عامل درجه مقاومت در برابر آتش، درجه نشت، درجهحرارت و درجه عملیاتی انتخاب خواهند شد.
مزایای استفاده از انواع دمپر صنعتی
همانطور که در بالا اشاره شد. دمپرهای صنعتی دارای انواع مختلفی هستند. و هر کدام از آنها بسته به نوع و کاربرد در مکانهای مختلفی نصب و بکار گرفته میشوند. به طور معمول در دودکشها، سیستمهای تهویه مطبوع مانند کولرهای گازی، کولرهای آبی، هواسازها و سیستمهای گرمایشی و سرمایشی میتوان از انواع دمپرهای صنعتی استفاده کرد.
حال با توجه به کاربرد نوع دمپر نصبشده و محل قرارگیری آن میتوان تیغهها را تنظیم نمود. و از مزایای آنها بهرهمند شد. ازجمله مزایای انواع دمپر های صنعتی عبارتاند از:
- کنترل میزان جریان هوای هواساز در درون محیط موردنظر
- تنظیم جریان هوا در محیط
- قطع کردن مسیر هوای گرم و یا سرد به اتاقی که خالی است یا استفاده نمیشود که میتواند از اتلاف انرژی جلوگیری کرد.
- ممانعت از ورود هوا، پرندگان، حشرات و… به خصوص در فصل تابستان
- کنترل جریان هوا برای کنترل احتراق
درنهایت
همانطور که دانستید انواع دمپرهای صنعتی را میتوان جهت جلوگیری از اتلاف انرژی، گسترش آتش و دود تا تنظیم میزان و جهت هوا استفاده نمود. کنترل جریان هوای ورودی و خروجی در یک محیط، بخصوص فضاهای صنعتی بسیار حائز اهمیت است و میتواند یکی از اصول ایمنی نیز محسوب شود. نقش دمپرهای صنعتی را میتوان همانند شیر آب در خطوط آبرسانی تشبیه کرد. چراکه همانند آنها به راحتی جریان هوا را کنترل خواهند کرد. ازاینرو از اهمیت بسیار بالایی برخوردار هستند. در این مطلب نیز تلاش نمودیم تا شما را با انواع دمپرهای صنعتی و کاربرد آنها آشنا کنیم. امیدواریم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد. جهت سفارش انواع دمپر با تهویه صدرا تماس حاص نمایید.