دمپرها جزو مهمترین اجزا در سیستمهای تهویه و استخراج دود هستند. آنها در بسیاری از تأسیسات زیرزمینی مختلف مانند: تونلهای جادهای، تونلهای راهآهن و شبکههای مترو و همچنین در معادن زیرزمینی و صنایع دریایی مورد استفاده قرار میگیرند.
لازم به ذکر است که از دمپرهای سنگین صنعتی در نیروگاهها، پتروشیمی و صنایع نفت و گاز به کرات استفاده میشود که طراحی این دمپرها به شدت خاص و دقیق بوده و میتوانند در شرایط جوی ویژه دوام آورده و دچار خوردگی نشوند.
موتور دمپر به دلیل مکانیزم خاصی که دارد، برای کنترل جریان هوا یا قطع و وصل کردن جریان هوا در مسیر به کار برده میشود.
ما در گروه تهویه صدرا به آدرس اینترنتی «tahviehsadra.com» انواع موتور دمپر را با بهرهگیری از متریال درجه 1 و با کیفیت طراحی و تولید نموده و در اختیار مشتریان عزیز نهادهایم.
جهت کسب اطلاعات بیشتر و کاملتر در این زمینه تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
موتور دمپر در گروه تنظیم تهویه صدرا
دمپر (دمپر هوا) در واقع مانند یک شیر عمل میکند، از این نظرکه عملکرد آن باز و بسته کردن و کنترل مقدار ورودی و خروجی هوا و تنظیم جریان آن است.
یک دمپر خالص تمامی انرژی که وارد آن میشود را به صورت دیگری از انرژی تبدیل میکند، برای مثال انرژی مکانیکی را به گرمایی بدل میکند.
موتور دمپر یا محرک الکتریکی دمپر در واقع یکی از انواع موتور میباشد که برای باز کردن و بستن یک دریچه با استفاده از نیروی الکتریکی به دو صورت کامل و تدریجی به کار میرود.
این سیستم تنظیم جریان هوا را بر عهده دارد که در داکتها، دودکشها و کانالها مورد استفاده قرار میگیرد.
این موتور برای کنترل جریان هوا یا قطع و وصل کردن جریان هوا در مسیر است. با نصب موتور به جای دسته، دمپر از حالت دستی به اتومات تبدیل میشود.
دمپرها به دو صورت عمل میکنند:
- مکانیکی (دستی): به دمپرهایی که به کمک اهرم خارجی داکتها کار میکنند، دمپر دستی میگویند.
- اتوماتیک: به دمپرهایی که به کمک موتور الکتریکی یا پنوماتیکی کار میکنند و بیشتر در تنظیم جریان هوا کاربرد دارند دمپرهای اتوماتیک میگویند.
این قطعه که بر اساس اختلاف فشار کار میکند، به این صورت هنگامی که اختلاف فشار روی سیستم ایجاد میشود، باز میشود و شروع به تهویه هوا میکند و وقتی اختلاف فشار از بین میرود، این موتور از کار افتاده و بسته میشود.
ساختار بدنه و قاب این نوع موتور از ورقه گالوانیزه 2/1 میلیمتر و تیغههای آیرودینامیکی و به صورت تک لایه از ورق گالوانیزه 9/0 میلیمتر تشکیل شده است. سیم محافظ و سوئیچ موقعیت از دیگر اجزای این نوع موتور میباشد.
موتورهای دمپر را میتوان به کمک ترموستات و سنسورها و سایر سیستمهای کنترل به صورت هوشمند در سیستمهای تهویه مطبوع یا HVAC کنترل نمود.
موتورهای دمپر را میتوان علاوه بر ورق گالوانیزه، با استیل یا آهن سیاه و در ضخامتهای گوناگون نیز ساخت. عمق دمپرها معمولاً بین 16 تا 20 سانتیمتر است.
انواع موتور دمپر
موتور دمپر میتواند بر اساس وات، ولتاژ، اندازه عمومی و روش برگشت، مانند فنربرگشت دار، متفاوت باشند. عمده این تقسیمبندی به دو گونه فنر برگشتدار و بدون فنر برگشت تقسیمبندی میشوند که هرکدام دارای دو نوع قطع و وصل تدریجی هستند.
انواع موتور دمپر شامل؛ دو وضعیتی فنربرگشتدار، سه وضعیتی و تدریجی میباشد که در ذیل به بررسی مختصر آنها میپردازیم.
-
موتور دمپرهای دو وضعیتی فنر برگشتدار:
این نوع موتورها به گونهای طراحی شدهاند که فنر داخل آنها در شرایط اضطراری نظیر قطع برق سبب بسته شدن دمپر میشود و این ویژگی باعث حفاظت از موتور میشود. یعنی علاوه برکاربری اصلی خود که باز و بسته کردن دمپر است، از آن محافظت نیز میکند.
-
موتور دمپرهای سه وضعیتی با مکانیزم « On/off »:
از رایجترین نوع دمپرهای موتوری میتوان به دمپرهای مجهز به موتورهای سه وضعیتی با مکانیزم On/off اشاره کرد. که به منظور باز و بسته کردن دمپرهای هوا جهت قطع و وصل یک مسیر هوا از آن استفاده میشوند.
این دمپرها مجهز به سنسور فشار و یا یک کلید قطع و وصل معمولی بوده و قادر به دریافت فرمان از ترموستات میباشند. از انواع این دمپر موتوری میتوان به دمپر موتوری چهارگوش موازی، دمپر موتوری چهارگوش 7و 8، دمپر موتوری هوابر و دمپر موتوری ضدحریق اشاره کرد.
-
موتور دمپرهای تدریجی:
این موتورهای تدریجی در سیستمهای کنترل هوشمند کارایی بالایی دارند، به دلیل این ویژگی میتوانند بسته به نوع فرمان الکتریکی که طبق آن برنامه ریزی شدهاند در بازهای مشخص این موتور را به صورت تدریجی باز یا بسته کرده و میزان باز و بسته بودن آن را کنترل کنند.
این دمپرها از سادهترین دمپرهای موتوری هستند که از یک پتانسیومتر برای ورودی 0 تا 10 ولت کمک میگیرند. موتور تدریجی، ولتاژ 0 تا 10 ولت را دریافت و مطابق آن 0 تا 100 باز می شود.
عملکرد موتور دمپر
بسیاری از افراد تا زمانی که موتور دمپر خراب نشود، عملکرد دمپر موتور را نمیدانند. اساساً دمپر، جریان هوا را در داخل تجهیزات حملونقل هوا تنظیم میکند و در طولانیمدت بر سلامت کلی هوا، افراد و ماشینآلات تأثیر میگذارد.
سیستم دمپر دارای یک بدنه اصلی بوده که تعریفکننده مسیر جریان هوا به صورت پیوسته است که بین یک دهانه ورودی و دهانه دوم که دهانه خروجی است قرار دارد. همچنین یک درب قابل چرخش در داخل بدنه اصلی کار گذاشته شده است تا جریان سیال را از بدنه اصلی کنترل کند.
دمپر از تیغههایی برای تنظیم جریان هوا تشکیل شده است. معمولاً دمپرها شامل یک دستگاه الکترومکانیکی هستند که دمپر را باز و بسته میکند تا از خروج گرما از دودکش در طول مدت استراحت مشعل جلوگیری کند.
این دستگاه کنترل همان موتور دمپر است. یک دمپر موتوری فعال باعث میشود تا دمای داخل اتاق توسط شما کنترل شود و جریان هوا را در خانه تنظیم کند.
همانطورکه قبلاً اشاره شد، دمپرها دو صورت دستی و اتوماتیک دارند. دمپرهای دستی که به آنها دمپرهای مکانیکی نیز میگویند به وسیله یک اهرم خارجی عمل میکنند.
قیمت موتور دمپر
قیمت این موتور معمولاً یک قیمت مناسب و شرکتی میباشد که سالانه یکبار تغییر میکند. البته ما در شرکت تهویه صدرا برای سفارشات حجم بالا تخفیفات ویژهای قائل شدهایم که شما عزیزان نیز میتوانید از آن بهره ببرید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره رایگان در زمینه خرید موتور دمپر میتوانید؛ از طریق شماره تماسهای موجود در صفحه و یا آدرس اینترنتی «tahviehsadra.com» با تیم پشتیبان ما در ارتباط باشید.
بدون دیدگاه